Nieuws / Interview Techniekcoalitie Brabant

“Zet verborgen talent in, ongeacht de leeftijd. Niemand is te oud om te leren. Er zit zo veel potentie in mensen, dus haal dat als werkgever eruit.” Als bedrijfsleider bij ERCO, specialist in meet- en regeltechniek, doet Marieke Sterenborg (33 jaar) niet aan gemiste kansen. Ze wil vooruit, mét haar medewerkers. Zo kreeg Dennis Schuurmans (44 jaar) zo’n vier jaar geleden de kans om zich te ontwikkelen tot opleider bij ERCO Educatief.

“Het vak wat wij bij ERCO beoefenen, krijg je niet standaard op school”, start Dennis zijn verhaal. “Het overbrengen van deze kennis, terwijl je gelijktijdig met techniek bezig bent, sprak mij enorm aan. Zo is het balletje gaan rollen, en begon ik in 2020 met de cursus Hybride techniekopleider.”

Inspirerende Open Avond
Kwaliteit staat bij ERCO boven alles. “We wilden een sterke basis voor ERCO Educatief. Technici als Dennis hebben veel vakkennis, maar zich nooit écht verdiept in het didactisch-pedagogische deel. Daar was een goede cursus voor nodig, die naadloos aansloot bij de opstart van onze praktijkschool,” legt Marieke uit. “Zo stuurden we Dennis naar de Open Avond, voor de cursus Hybride techniekopleider. Hij kwam gelukkig heel enthousiast terug. Daar zag hij namelijk een groep gelijkgestemde technici, allemaal met passie voor hun vak, die samen het traject zouden volgen. Het gaf Dennis dat extra zetje.”

Wat een ervaring
“De Roos van Leary als handig communicatiemodel, reflecteren om te groeien of een veilige leeromgeving creëren. Er komt zo veel meer kijken bij vakkennis overdragen”, vertelt Dennis verder. “Zo heb je eerst dat stukje diepgaande theorie nodig. Die theorie in de praktijk brengen, mocht ik testen tijdens mijn stage bij Curio Breda. Daar kon ik dan meekijken vanuit het perspectief van de docent, om hem vervolgens te assisteren in de praktijkruimte en zelf ook als ‘docent’ mee te draaien voor de klas.”

“Door zijn stage deed Dennis direct ervaring op met een groot deel van onze doelgroep”, vult Marieke aan. “Die beleving had ik hem hier niet kunnen geven. Naast de diverse cursuslessen, is het meekijken met en feedback krijgen van een ervaren docent essentieel. Dennis staat nu ook écht met zelfvertrouwen voor onze klas.”

Wisselwerk
“Echt elke dag werk ik nog met de opgedane kennis uit de cursus. Dat is een heel goed teken!”, lacht Dennis. “Natuurlijk heb ik nog steeds een wisselfunctie. Ik werk ook gewoon mee in het bedrijf. Zo kom ik dan weer in gesprek met iemand die nog in training is. Dat gaat heel gemoedelijk, en tussendoor hoor ik dan precies waar ik moet bijsturen. Dat is zo leuk.”

Intussen groeit ook de ambitie voor ERCO Educatief. “Zo komt er nog een opleider bij. Hij gaat binnenkort ook naar de voorlichtingsbijeenkomst van de cursus Hybride techniekopleider. Voor hem zijn die didactisch-pedagogische tools net zo belangrijk om onder de knie te krijgen. Het is een pittige cursus, maar als ik zie hoe geïnspireerd Dennis nu is, is dat het zeker waard”, sluit Marieke af.

Geplaatst op
door
ERCO

Als je elkaar vertrouwt, ga je vooruit! Maak kennis met ERCO